Arbetsträning inom bygg
I vår ansökningsprocess gör vi en noggrann matchning mellan behov och det vi erbjuder. Med handledning får deltagaren prova på förekommande arbetsmoment inom bygg. Inom ramarna för pågående uppdrag anpassas uppgifterna utan krav på produktivitet. Dock finns krav på ett aktivt deltagande utifrån förmåga. Förutom fysiskt kroppsarbete innebär det också träning i arbetsrutiner, samspel med arbetskamrater och att omsätta instruktioner till handling. Stor vikt läggs på att öka säkerhetsmedvetenheten i de olika momenten och att rätt skyddsutrustning, samt skyddskläder används. Flera i arbetslaget har en bakgrund med tidigare missbruk och kriminalitet. Ett positivt grupptryck skapas där goda råd och inspiration som bygger på egen erfarenhet blir en resurs under arbetsdagen.
Utvärdering och rapportering
De två första veckorna är en prova-på-tid. Därefter utvärderas om insatsen även är en matchning i praktiken för båda parter. Beslut tas gemensamt om personen ska stanna kvar. Rapportering och skriftliga utvärderingar sker efter behov och överenskommelse. Deltagaren få då återkoppling på vad som fungerar bra och vad som kan förbättras. Vid dessa tillfällen har deltagaren även möjlighet att utvärdera arbetsträningen och Rivstarts handledning. Vi ser återkopplingen som värdefull för att utveckla arbetsträningen så att den motsvarar behov och förväntningar.
Arbetsträning parallellt med boendestöd - en möjlighet
Rivstart har skräddarsytt ett deltagarprogram efter de behov som den här målgruppen har. Om arbetsförmedlingen beslutar, före eller under en placering, att klienten anses vara redo att skivas in i program, övergår arbetspraktiken till en arbetsträning. Det innebär att arbetsträningen genom Af får ett mervärde. Deltagaren får stöd och handledning för att bli så självständig som möjligt i de Aktiviteter i Dagliga Livet som ska fungera utanför arbetet.
Varför behövs stöd i ADL parallellt med arbetsträningen?
Av erfarenhet ser vi att många behöver komma bort från hemkommunen för att lyckas grundlägga nya rutiner och kontakter. Många behöver också fortsatt kortare eller längre former av boendestöd även efter insatsen hos Rivstart för att upprätthålla fungerande vardagsrutiner. När det finns både beroendesjukdom och NPF-utmaningar som symtom på ADHD är det inte rimligt att anta att problematiken går att rehabilitera bort under kort tid innan en arbetsträning.
För att skapa mer gynnsamma och rimliga förutsättningar behövs en samordnad planering som ser till helheten och de långsiktiga behoven. Det kan vara avgörande att det finns en framförhållning som undviker tidsglapp med risk för sysslolöshet, eller återvändande till hemkommunen, mellan insatser. När behoven möts och personens resurser ökar, både i arbets- och privatlivet, blir självständigheten mer hållbar över tid.
I de fall en klient inte bedöms vara redo för en inskrivning i program är det värdefullt att personen får en skriftlig motivering som beskriver vilka krav de förväntas uppfylla och en tidpunkt när de kan ansöka igen för att skrivas in.
Arbetsintegrerande Socialt Företag
Vi tror på att människans inneboende potential kan utvecklas under rimliga förutsättningar. Socialt entreprenörskap utifrån gräsrotserfarenhet med nya lösningar på gamla problem är lönsamt för samhället och individen. I vår verksamhet arbetar vi för att uppfylla flera av de globala målen i Agenda 2030. Rivstart har kollektivavtal och ansvarsförsäkringar.