Tävling

Information om vår nationella tävlingsverksamhet​​​​​​​

Allmänt

Svenska Styrkelyftförbundet (SSF) administrerar tävling i grenerna Styrkelyft (knäböj, bänkpress & marklyft) samt Enbart bänkpress. Det finns tävling för klassisk och utrustat där klassisk är den vanligast förekommande. Klassisk innebär tävling med endast bälte, och knäskydd som stöd, medan det i Utrustat är tillåtet med särskilda dräkter och knälindor där effekten är att lyftaren klarar en högre bealstning. Inom SSF finns också Parabänkpress och styrkelyft Special Olympics.  

Tävling kan ske både i viktklasser och på poäng där varje kroppsvikt multipliceras med ett specifikt tal, på så vis kan lätta och tunga lyftare tävla mot varann, detta sker ex. i serien.
Ålderskategorierna sträcker sig från 11 år till +70 år. 

Se viktklasser, ålderskategorier och personlig utrustning i Tävlingsregler.

För tävlan krävs tävlingslicens som medlemsförening beställer via databasen.

SSF administrerar nationell, ranking, serie, rekord, svenska mästerskap och landslagsverksamhet. Varje specialdistriktförbund (SDF) ansvarar för respektive distriktmästerskap och landsdelsmästerskap.

I datasen finns mästerskapsresultat och ranking. För mer information se Tävlingsregler, Tävlingsbestämmelser elelr kontakta kansliet.

Nedan finns kategoriserad information.

Kontaktuppgifter


POSTADRESS

Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

BESÖKSADRESS

Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

KONTAKT

[email protected]
010-450 71 70    Vardagar 08-12 & 13-16

Serien

Alla medlemsföreningar får delta i seriesystemet med sina licensierade lyftare. 
Serielagen är avgiftsbelagda årsvis, se Aktuella avgifter.
Inför tävling, minst, serien ska arrangör meddela Antidoping Sverige om tävlingsplats, tider etc. Se särskild blankett 

Anmälan alt. avanmälan av lag för kommande år anmäls till kansliet senast 31/12, befintliga lag kvarstår automatiskt. 
Nyanmälda lag i serie med flera divisioner startar i lägsta divison för att om möjligt året därpå flyttas upp en division. De tre högsta lagen flyttas upp och de tre lägsta flyttas ner.

Serieperioderna och antalet serieomgångar finns att hitta i Tävlingskalendern. DM- tävlingarna ingår alltid i serien. Serieplakett för ettan, tvåan och trean i varje högsta division delas ut vid distriktens årsmöten.
Serierapporteringen sker i databasen av varje deltagande förening senast kl. 24:00 den första måndagen efter serieperiodens avslut.

Lagsammansättningen 
Föreningen väljer själva vilka lyftare som ska ingå i respektive lag, förslagsvis de som fått högst poäng. Lagdeltagarna med licens för lagets förening får varieras fritt under året.
Damer får tävla i herrlag, men då med herrarnas koefficient. Herrar får ej tävla i damlag. 
Resultat för klassisk lyftning får gälla i lag för utrustat men inte tvärtom.
En ungdom får med sitt resultat både räknas i ungdomslag, juniorlag och seniorlag samtidigt.
En veteran får räkna sina poäng både i seniorserien och veteranserien o.s.v. Reglerna är alltså de samma som vid mästerskap och rekord där Seniorklassen (Open) är öppen för alla och ungdomar kan tävla även som junior o.s.v.

För vidare regler kring serien Se Tävlingsbestämmelser eller maila kansliet.

Svenska mästerskap

Svenska mästerskap (SM) i styrkelyft och bänkpress arrangeras årligen i olika ålderskategorier för klassisk och utrustat.

Kvalificering
Följande bestämmelser gäller för samtliga kvaltävlingar:
Kvaltiden för nästkommande mästerskap börjar dagen efter avslutat mästerskap. Kvaltiden avslutas då anmälningstiden till mästerskapet gått ut. Godkända kvaltävlingar är: serieomgångar inkl. DM, landsdelsmästerskap, SM och internationella tävlingar. Vid särskilt angivna fall kan styrelsen besluta om ytterligare kvalmöjligheter. 

Bestämmelser för kval till SM
För att få delta på SM (gäller samtliga SM) måste lyftaren ha registrerat resultat i respektive tävlingsform (utrustat eller klassisk). Ett registrerat resultat i klassisk får inte användas som kval till SM utrustat eller tvärtom.
För kategorier utan kvalgränser gäller registrerat resultat i rankingen i rätt kategori. 

Nya damklasser 
1/1 2021 ersattes, i samtliga ålderskategorier, Damer -72 kg med -69 kg och -76 kg.
För kval till SM 2021 gäller följande enligt principen i Tävlingsbestämmelserna 5:10 Lyftare som klarat kvalgräns i en viktklass äger rätt att anmäla sig i klassen över eller under.

De som före 2021 kvalat i -72kg äger rätt att anmäla sig i -69kg eller -76kg.
De som kvalat/kvalar i -84kg äger rätt att anmäla sig i -84kg, -76kg eller +84kg.
De som kvalat/kvalar i -63kg äger rätt att anmäla sig i -63kg, -69kg eller -57kg. 

Att arrangera SM
Är ni som förening intresserade av att arrangera ett SM?
Föreningar söker arrangemangen och SSF finns med som samarbetspartner. För intresseansökan att arrangera SM: Kontakta Tävlingskommittén, Förbundschefen eller kansliet. För mer information vad som krävs, se SM arrangörsavtalet.

Läs igenom arrangörsavtalet för att få en uppfattning om de krav SSF ställer på arrangören. Nästa steg är att kontakta Tävlingskommittén, kansliet eller förbundschefen.

Här följer några huvudpunkter hur det går till:
  • När beslut om arrangörsskap är klart skickar kansliet ett arrangörsavtal som ska skrivas under och returneras.
  • Kansliet gör en inbjudan där uppgifter om tävlingen finns, denna läggs upp i databasen där tävlingsanmälan görs och arrangörsföreningen kan följa vilka som anmäler sig. 
  • Efter sista anmälningsdag (ca 1 mån före mästerskapet) sammanställer SSFs ansvariga de anmälda med gruppindelningar och starttider. Kansliet beställer medaljer (guld, silver, brons) som tillsänds arrangören tillsammans med SM kit där höjningslappar, domarsystem, vågar etc. finns.
    Arrangerande förening ansvarar för någon form av minnesplakett till samtliga deltagare.
  • Tävlings- och uppvärmningsutrustning står föreningen för (gäller ej "SM veckan").
  • I samband med tävlingen har arrangören tillgång till tävlingssekreterare inkl. digitalt tävlingsprogram.
  • SSF står för domare och tävlingsledare inkl. resa och boende, arrangören står för dessas förtäring. 
  • Proffessionella webbsändningar, bekostade av SSF, sker endast under SM-veckan. Vid övriga SM-tävlingar finns kamera och mikrofon att låna för enkalre webbsändning. 
  • Arrangören registrerar samtliga resultat i databasen efter tävling.
  • En stor del av anmälningsavgiften återfaktureras av SSF för de omkostnader förbundet har i samband med arrangemanget såsom domare etc.
    Fördelningen är ca 70% till SSF och 30% till föreningen. Då ca. en tredjedel av anmälningsavgiften är klovarersättning gör SSF upp med arrangören hur pengarna fördelas beroende på vem som står för klovare. Med fördel ordnar arrangören själv egna klovarteam (av kvalité) och erhåller då även klovaravgiften, vilket är en stor del. Övriga inkomster under tävling kan vara försäljning av förtäring vilket tillsammans kan bli en bra förtjänst för föreningen vid ett SM arrangemang. Det står fritt för arrangören att använda inkomsterna som de vill.   
För frågor, kontakta kansliet